Az egerek között több olyan járvány terjed és pusztít, amelyek mind az emberre, mind az állatokra nézve veszélyt jelentenek. Az egerek által hordozott veszélyt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy már 1909-ben jogszabály rendelkezett a kereskedelmi hajókon történő kötelező egérirtásról. Az egereknek (Mind a házi, mind a güzü egérnek.) a következő betegségek terjesztésében jelentős szerepe van:
Salmonella: Az egerek szervezetében különféle Szalmonella-fajok szaporodhatnak el. Ezek, az egerek vizeletén, nyálán, orrváladékán keresztül megfertőzhetik az élelmiszereket, majd azok elfogyasztásával az embert is, így szalmonellózist idézhetnek elő.
Fertőző agyhártyagyulladás: Az egerek, a fertőző agyhártyagyulladás vírusának természetes forrásai és terjesztői. A fertőzött egér váladékával, vagy ürülékével érintkezve fertőződik az élelmiszer, amelyet elfogyasztva az ember is ki van téve a kórnak. A fertőzött egér közvetlen érintése útján szintén fennáll a fertőzés veszélye.
A fentieken kívül, az egereknek szintén közreműködnek a tularémia, takonykór, sertésorbánc, baromfipestis, száj- és körömfájás stb. terjesztésében. Szintén meg kell említeni, hogy az egér rendszeresen érintkezhet szeméttel, hulladékkal, ugyanakkor megdézsmálja az élelmiszereket is. A testén számtalan kórokozót hurcol, amelyek így könnyen az élelmiszerekre kerülhetnek, és jelentős megbetegedéseket okozhatnak. |